zaterdag 3 augustus 2013

Goudzoeken en mijnwerken


Vrijdag 2 augustus

Hieperdepiep hoeraaa! Lieve Amber is vandaag 8 jaar geworden! We hopen dat je een hele leuke verjaardag hebt gehad. Dikke knuffel van ons allemaal!

Vanmorgen hebben we gelukkig weer lekker in het zonnetje ontbeten. We zijn de dag rustig opgestart, de volwassenen met wat lezen in de zon en de kids in de speeltuin van de camping. Het is best een leuke camping trouwens, had ik dat al gescheven? Een Koa-campground. Wel ver van het stadje af en langs een drukke weg, maar we hebben wel 2 fijne ruime plekken met boompjes en groen. Voor de kinderen is er een buitenbioscoopje, speeltuintje, verwarmd zwembad en een minigolfbaan. Helaas zitten we hier te kort om dat allemaal te doen, want morgen, na twee nachten, trekken we weer verder.



Eind van de ochtend zijn we in een camper gaan rijden naar Silverton, een bergstadje hoog in de Rocky’s. Het was een mooie rit met veel vergezichten en ook weer veel haarspeldbochten. Het stadje zelf ligt midden tussen de bergen en is een oude mijnwerkersnederzetting. In de omgeving zijn namelijk veel oude zilver- en goudmijnen. Een van die mijnen zouden wij naar toe gaan, de old hundred. Ik had gelezen over een leuke tour en met behulp van een kaartje hobbelde en bobbelde ons campertje over de onverharde weg de bergen in. Tijdens de rit vlogen uiteraard weer een hoop laadjes open en Gerda’s toilettas kwam ook nog even naar beneden kukelen. Het is ons steeds weer een raadsel dat het servies (van steen! Bijgehuurd...) nog niet gebroken is.


We stopten bij een oud gebouw dat vroeger het huis van 40 mijnwerkers is geweest. Daar boekten we de tour. Eerst mochten we gold pannen! In de bakken met gruis vanuit de mijn mochten we in het water met schaaltjes goud zoeken. Ook zilver, brons en ijzer zouden er in zitten. Natuurlijk kwamen we daar stinkend rijk* vandaan :P (*we vonden wat inieminie schilfertjes waarvan we het vermoeden hadden dat het weleens iets speciaals zou kunnen zijn...).







Daarna moesten we ons hijsen in gele gevoerde mijnwerkersregenjassen en beschermende helmen op. Tim vond het niet zo’n strak plan, die werd een beetje bang van al die voorzorgsmaatregelen. 



Om drie uur gingen we allemaal in een klein, geel treintje en daarmee reden we de mijn in. Door een lange, donkere gang waar veel water naar beneden kwam, gingen we best hard vooruit. Na een tijdje kwamen we tot stilstand en stapten we uit. 






Een bejaarde man, die zelf vroeger in de mijn gewerkt had, was onze gids. Hij stopte op verschillende punten om er dingen over te vertellen. Zo liet hij zien hoe met dynamiet muren werden weggeblazen, demontreerde hij verschillende boren waarmee in de aders geboord werd, en liet hij nog andere gereedschappen zien. Erg interessant, alleen sprak hij enorm knauwend, dus het was moeilijk te volgen. Na een half uurtje/drie kwartier kwamen we weer bij het beginpunt uit, en stapten we weer in de trein. 





Het was wel weer lekker om de mijn weer uit te rijden, want het was er KOUD! Nu stapten we weer lekker het zonnetje in. We zijn na onze mijntour naar het stadje Silverton gegaan en hebben daar nog even rondgelopen en gewinkeld. Het stadje bestond uit veel historische gebouwen, zoals saloons en in veel pandjes zaten winkels met Indiaans handwerk. Wel leuk om te zien. 






Na een lekker ijsje zijn we weer in de camper gegaan en daarmee naar Durango gereden om Mexicaans te eten. Jummy!



Nu, 's avonds, is het weer aan het onweren. Maar goed, overdag is het, op een paar druppeltjes na, droog gebleven, dus wij zijn allang blij!

5 opmerkingen:

  1. En nog een klompje goud gevonden?
    Mooi pics. hoor moet geweldig zijn daar!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PS nog gefeliciteerd hoor van ons!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow weer een superleuke dag en een ervaring zo'n mijn in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super leuk die mijn en dat goudzoeken!
    En die uithangborden, precies zoals je ze uit de films kent. Leuk weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer mooie foto's.
    Mooie reis heb je uitgestippeld!

    BeantwoordenVerwijderen