maandag 18 juli 2016

Dag 2 - Zondag 17 juli

Na een matige nacht (drie van de bedden zijn flink hard en er was aardig wat straatgeluid) staan we op en ontbijten met elkaar. Han en Iris bestuderen de kaart nog even. We hebben voor twaalf uur een Viking Splash tour geboekt, dus we moeten op tijd bij het park zijn waar we ons moeten melden. We besluiten de hop-on-hop-off bus te nemen. Die stopt… ehm… waar eigenlijk? We komen er niet helemaal uit, dus dwalen wat rond. Het zou vlakbij moeten zijn. Nadat we wat straten door lopen, komen we weer bijna uit waar we begonnen en blijkt die bus daar gewoon te komen.




De bus gaat natuurlijk via allerlei bezienswaardigheden. Ook leuk, maar het kost wel veel tijd. Gelukkig komen we net tien minuutjes voor vertrek aan. Na een plas- en drinkpauze bij Starbucks mogen we de bus in. Het is een vikingtour en op alle stoeltjes liggen Vikinghelmen, compleet met hoorns. Vooruit dan maar, allemaal een helmpje op. Onze gids leert ons een echte vikingkreet. ROARRR! Want wij zijn nu tenslotte echte Vikingen en de Kelten zijn onze vijanden. En dat zijn, tja, gewoon alle andere mensen in de stad. En die moesten we wel imponeren. Impress the Kelts! Vol vikingkreten rijden we dus door de stad met onze helmpjes op. Je ziet het vast voor je. Erg charmant.






De tour is leuk. Onze gids maakt veel grapjes en vertelt toch ook veel over de bijzondere plekken en de geschiedenis er van. We zien heel wat moois voorbijkomen, want Dublin heeft veel mooie oude gebouwen. Die willen we nog wel van dichtbij bekijken deze week! Bijna aan het einde van de tour komen we bij een water aan. We worden in zwemvesten gehesen. Bas kijkt al een beetje benauwd. Blijft dit allemaal wel drijven? Als de gids ook nog uitroept dat we te zwaar zijn: ‘Gooi alle kinderen maar overboord!’ knijpt hij wel even in mijn hand. ‘Dat is toch echt maar een grap he, mama?’. Tuurlijk jongen. Plonzend gaan we het water in. Eigenlijk valt daar niet enorm veel te bekijken, maar het varen is wel even een leuke afwisseling. Al snel rijden we de kant weer op en zijn we na een paar straten weer op ons beginpunt.










Inmiddels hebben we best trek gekregen. We duiken dus even snel een Subway-broodjeszaak in. Helaas is het wel een achenebbisj (ja echt, zo schrijf je dat! Ik heb het gechecht! ;)) subwaytje met heel slecht en onbeschoft personeel. Maar goed, we hebben even wat maagvulling en het was lekker snel, want we willen nog meer zien vandaag. Op naar Trinity collage!

Trinity Collage is een heel oude universiteit. De prachtige oude gebouwen herbergen een echte schat: een van de alleroudste bibliotheken in Europa en het oudste boek ter wereld: het Book of Kells. Van dit boek draaien ze elke dag een bladzijde om, om het goed en gelijkmatig te preserveren. Ik ben er al een keer eerder geweest, en toen bleek het toevallig die dag om twee lege pagina’s te gaan. Duh, heb ik weer! Maar… dit keer is dat gelukkig niet zo. Er liggen twee prachtige pagina’s open en we vergapen ons een tijdje aan de mooie tekeningen. Daarna gaan we een trap op richting bibliotheek. Wow, wat indrukwekkend! Om ons heen zien we een enorme ruimte met een heel hoog dak, aan de zijkanten overal compleet gevuld met immens oude boeken. Echt heel mooi om te zien! En om te ruiken, want het ruikt ook echt naar hele oude boeken. Emma en Bas zijn ook onder de indruk en maken veel foto’s met hun kleine cameraatjes.












Na de bibliotheek staat een bezoek aan Dublinia op ons lijstje. Hierover hebben we gisteravond in het toeristische boekje gelezen. Het is een interactief museum over de geschiedenis van Dublin en schijnt erg leuk voor kinderen te zijn. We zoeken weer een tijdje naar de stop voor de hop-on-hop-off bus en stappen even later uit bij Christ Church, een erg mooie kathedraal waar het museum in gevestigd is. Althans, in een zijvleugel er van. De vriendelijke medewerkers laten ons gratis naar binnen met onze Dublinpassen en heten ons van harte welkom. We krijgen zelfs Nederlandse omschrijvingen en kaarten mee, heel handig voor de kids.





Het museum is in drie gedeelten opgedeeld: de Vikingtijd, de middeleeuwen en het archeologiegedeelte. Elk gedeelte beslaat een hele verdieping. We beginnen bij de Vikingen, die flink hebben huisgehouden in Ierland. De eerste grondbeginselen van Dublin staan op naam van de Vikingen, die hier kwamen plunderen en handelen en een nederzetting begonnen. Dan hoefden ze met hun buit niet steeds terug naar ScandinaviĆ« te reizen. Het museum is leuk opgezet. Er zijn hele straatjes en tafereeltjes nagebouwd en het lijkt soms net alsof je zelf in die tijd rondloopt. Een beetje a la Archeon in Nederland. Er lopen ook verklede medewerkers rond die vertellen over ‘hun’ tijd. We kijken een tijdje bij een muntenslager, die laat zien hoe zilveren muntjes worden geslagen.





De kinderen worden goed bezig gehouden. Er staan een soort planken met het rune-alfabet er op en de vertaling van de runetekens in moderne letters. Daarbij ligt een soort krijtje en blaadjes, waarop je je eigen naam kunt namaken in runetekens. Emma, Bas en Tim schrijven allemaal hun eigen naam, de namen van papa en mama, opa en oma en nog veel meer. Volgens mij zitten we er bijna een half uur!






Na heel veel Vikingen en Vikingobjecten gaan we door naar de Middeleeuwen. Er zijn hele straatjes en ook markten nagebouwd. Het ziet er erg leuk uit. We dwalen door de middeleeuwse scenes. Ook hier is er weer veel te zien en te doen. Zo kun je vanalles wegen op een ouderwetse weegschaal, de kleding van die tijd aanpassen, remedies voor allerlei kwalen bekijken bij een kwakzalver en weer tekeningen overtrekken. Emma en Bas vermaken zich ook een tijdje met het gooien van neptomaten op een (namaak) man in het schavot. ‘Raak mijn neus en ik vertel je waarom ik hier zit’. Ja, dat is een uitdaging natuurlijk. Uiteindelijk blijkt hij zijn brood te duur te verkopen. Tim probeert zelf nog even een kinderschavot uit, inclusief treurige blik. Net echt! :)








In het archeologiegedeelte ontdekken we hoe diep welke lagen van de geschiedenis liggen en hoe wetenschappers weten waar ze precies moeten graven. Er liggen ook enkele menselijke skeletten. Via bordjes wordt er precies uitgelegd hoe archeologen weten uit welke tijd het skelet komt, hoe oud het is en waaraan het overleden is. Het lijkt een vrouw van rond de 50 die aan de pest is overleden rond het jaar 1200. De jongens vinden het erg interessant.

Als we het museum uitkomen, is het al half zes. Beneden zijn er twee deuren. Eentje leidt naar een terrasje in de zon, de andere naar de kathedraal, die je met de Dublinpas ook gratis kunt bezoeken. Bas wil even lekker rustig zitten met papa, maar Emma en Tim willen nog graag de kathedraal bekijken. Ronald en Bas blijven dus even achter en de rest gaat de kathedraal in. Het is erg mooi binnen, inclusief prachtige tegelvloer. Aan de zijkant van de kathedraal leidt een geheimzinnige gang naar beneden, de catacomben in. Spannend! Die moeten natuurlijk verkend worden! We sluipen de donkere gangen in, en vinden daar mooie en spooky graven. De catacomben herbergen ook een lugubere vondst: twee echte mummies! Nee, niet van Egyptische koningen, maar van een rat en een kat. Die hadden zich in de middeleeuwen in een orgelpijp verstopt. Apart.










Buiten schijnt het zonnetje nog steeds heerlijk. Het is al twee dagen prachtig weer, bijna onbewolkt, volop zon en een graadje of 25. We hebben echt geluk, want het regent heel veel in Ierland. Hopelijk houden we dit nog een paar daagjes zo!


Na de cathedraal lopen we via een brug over de rivier de Liffy richting het gedeelte waar we gisteren waren. We willen namelijk graag nog een keer eten waar we gisteren aten. Het eten was goed en we zitten dicht bij het appartement. Het smaakt ons wederom goed. Na wat boodschapjes voor morgenochtend gaan we weer naar het appartement. De kids badderen nog even en nu is iedereen naar bed. Alleen ik ben nog op om dit verslag af te typen. Morgen gaan we naar de Dublin Zoo, dat schijnt een leuke dierentuin te zijn. Ik zal proberen morgenochtend de foto’s van vandaag nog te bewerken, die houden jullie nog tegoed, want nu ben ik moe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten